Menu Sluiten

Tekentafel


Tekentafel

Informatie over de tekentafel.

Een tekentafel is, zoals de naam al zegt, een soort multifunctioneel bureau dat wordt gebruikt voor allerlei soorten tekeningen, notities of spontane tekeningen op een groot vel papier van gemiddelde grootte of voor het bekijken van een groot formaat boek of ander groot formaat document of voor het opstellen van meer gedetailleerde technische illustraties of technische notities.

Het is een praktisch instrument voor studenten die alleen in het beginstadium van hun academische loopbaan behoefte hebben aan tekenkracht of voor kunstenaars die de grondbeginselen van het tekenen willen leren voordat zij zich gaan bekwamen in meer complexe kunstvormen zoals schilder- en beeldhouwkunst.

Tekentafels zijn er in verschillende vormen en maten. Ze zijn meestal zo ontworpen dat ze gemakkelijk kunnen worden meegenomen.

Een kleine tekentafel kan gemakkelijk in een lade of kast worden geplaatst.

Een tekentafel of tekenschot is een tafel bestaande uit een naar voren en achteren kantelbaar houten tekenblad, afgedekt met een kunststof afdekvel, gemonteerd op een in hoogte verstelbaar onderstel, waaraan aan de bovenzijde een tekenmachine met contragewicht is bevestigd.

Tekentafels zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, zoals antiek en klassiek, modern, verstelbaar, platform, en studio ontwerpen. De meeste kunstenaars gebruiken een tekentafel in hun atelier omdat ze een groter oppervlak hebben dat hen in staat stelt comfortabel te werken zonder andere activiteiten te onderbreken.

De tekentafel is een handig hulpmiddel voor kunstenaars in hun studio-ontwerpen omdat het de rommel op de vloer elimineert door een plaats te bieden voor een computer en andere apparatuur. Studio-ontwerpen hebben vaak verstelbare tafels met opbergvakken onder het tafelblad.

Een tafel met laden kan verf, tekengereedschap, schetsen en referentiemateriaal opbergen.

De klassieke tekenmachine heeft twee haaks op elkaar staande linialen en een gradenverstelmechanisme dat met lange armen met scharnierpunten aan het contragewicht is verbonden. De linialen blijven daardoor in balans en bewegen niet uit zichzelf over een tekening.

Moderne machines zijn voorzien van een parallelle armconstructie, die langs de bovenkant van het bord rijdt. Daarvan bestaat ook een versie voor linkshandigen.

Het voordeel is met name het verminderde ruimtebeslag op de tekenkamer en de geringere hoogte in de bouwkeet.

Tekentafels zijn grote rechthoekige tafels die gewoonlijk worden gebruikt door kunstenaars, architecten en andere professionele tekenaars en ontwerpers. Een tekentafel kan ook dienen als extra bureau of ezel in school en college.

Tekentafels en tekenborden verschillen vooral in hoogte. Een tekentafel kan soms vergezeld gaan van een schrijftafel of een computer als de kunstenaar extra werkruimte nodig heeft. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de tekentafel in verhouding staat tot de ruimte waar hij staat, zodat hij er goed uitziet en goed aanvoelt wanneer hij in een kamer wordt gebruikt.

Info over tekentafel

Notie over Tekentafel

Veel kunstenaars kiezen ervoor om geen tekentafels of tekenborden in hun atelier te gebruiken omdat ze die onhandig of oncomfortabel vinden.

Kunstenaars die schilderen op een ezel aan hun bureau kunnen het grootste deel van hun werk staand doen, terwijl de kunstenaar bij gebruik van een tekentafel moet gaan zitten en zijn positie moet aanpassen om te kunnen zien wat hij schildert.

Kunstenaars die staand werken kunnen ook baat hebben bij een tekentafel, maar zij moeten er dan wel voor zorgen dat zij alle delen van de tafel gemakkelijk kunnen bereiken zonder te hoeven bukken. Dit maakt de tafel onpraktisch voor kunstenaars die in hun atelier of kantoor kunstschilderwerk verrichten.

Kortom, de voordelen van het gebruik van stevige tekentafels en draagbare tekenborden liggen voor de hand. Ze zijn ergonomisch handiger dan ezels en schrijftafels.

Ze zijn duurzamer en steviger dan kleinere, lichtere draagbare borden en ezels.

Ze bieden meer werkruimte en zorgen voor een betere werkhouding. Hoewel ze misschien niet altijd de beste optie zijn voor elke kunstenaar, hebben ze zeker veel voordelen en kunnen ze een verschil maken voor kunstenaars die staand of zittend werk verrichten.

Tegenwoordig heeft het tekenen met behulp van de computer het werken aan de tekentafel bijna geheel verdrongen.

Meer info over tekentafel nu op www.repro.be.

Tags

Leveranciers Tekentafel | Professionele Tekentafel | Tekentafel Architect | Tekentafel Kopen | Tekentafel | Verstelbare Tekentafel |